Reuma
Mevrouw de Jong is 59 jaar en heeft reuma. In een vroeg stadium is de ergotherapeut ingeschakeld. Tijdens de observatieperiode blijkt dat mevrouw in het dagelijks leven veel last heeft van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Ook vindt ze het moeilijk om binnen de grenzen van haar mogelijkheden te blijven. Ze doet meer dan haar lichaam aankan.
De ergotherapiebehandeling richt zich op het sparen van de gewrichten via het aanleren van en het advies geven over houdingen en handelingen. Daarnaast traint en begeleidt de ergotherapeut mevrouw bij het maken van een goede dag- en weekplanning. Verder geeft ze adviezen over de aanschaf en het gebruik van hulpmiddelen, zoals pottenopeners, blikopener, verlengde kam, reumapen en dergelijke.
CVA (herseninfarct/beroerte)
De heer de Ridder is 62 jaar en heeft een herseninfarct gehad. In de volksmond noemen we dit ook wel een beroerte, terwijl in de zorg vaak de vakterm CVA wordt gebruikt. Als gevolg van het CVA heeft meneer een lichte overgevoeligheid en coördinatiestoornissen aan linkerarm en -hand. Na ontslag uit het ziekenhuis loopt hij thuis tegen problemen aan bij het wassen en aankleden, het uitvoeren van huishoudelijke activiteiten en fietsen.
De ergotherapiebehandeling richt zich op het inventariseren en behandelen van functiestoornissen en beperkingen, om daarmee de zelfstandigheid van meneer te vergroten. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van onder andere compensatietechnieken. Verder bespreekt de ergotherapeut instructie en begeleidingstechnieken met de echtgenote van meneer de Ridder, zodat ook thuis geoefend kan worden. Na een aantal uren ergotherapie kan meneer zich zelfstandig wassen en aankleden, de meest voorkomende huishoudelijke activiteiten uitvoeren en veilig fietsen in het verkeer.
Multipele Sclerose
Mevrouw Leenders (46) heeft Multiple Sclerose en werkt 20 uur per week als secretaresse. Ze voelt zich vaak moe, heeft verminderde spierkracht, pijn, minder gevoel in haar linkerbeen en geheugenproblemen. Dit belemmert haar flink. Vooral het uitvoeren van haar baan, staan tijdens het douchen, opstaan van het toilet, traplopen en een uitstapje maken gaat moeilijk.
De neuroloog schakelt een ergotherapeut in, die samen met mevrouw Leenders alle factoren in kaart brengt die een rol spelen bij de vermoeidheid. Vervolgens leert de ergotherapeut mevrouw haar energie te managen en arbeidsomstandigheden te optimaliseren. Met kleine aanpassingen, in overleg met de werkgever, kan ze haar werk naar tevredenheid blijven uitvoeren. Er worden ook oplossingen gezocht voor de mobiliteitsproblemen.
De ergotherapeut adviseert diverse woningaanpassingen (o.a. een tweede trapleuning) en begeleidt de aanvraag bij de gemeente. Omdat langdurig staan en lopen veel moeite en pijn kost, maakt mevrouw steeds minder uitstapjes. Een transportrolstoel die gemakkelijk meekan in de auto, blijkt dé oplossing.
Mantelzorg
Meneer Peeters 68 jaar heeft een CVA (beroerte) gehad. Hij wordt verzorgd door zijn inwonende dochter. De kans is groot dat meneer Peeters naar een verpleeghuis moet omdat de dochter wordt overbelast en de zorg niet meer aankan. Om hier iets aan te doen, wordt een ergotherapeut ingeschakeld.
De ergotherapeut adviseert de dochter over zinvolle hulpmiddelen en enkele aanpassingen in huis, zoals een douchezitje, wandbeugels, verhoogd toilet en drempelaanpassing. Ook geeft de ergotherapeut instructie aan de dochter en de thuiszorg over structuur in de dagindeling. Op deze manier kan meneer Peeters op een verantwoorde manier thuis verzorgd blijven worden. Opname in een verpleeghuis wordt zo voorkomen of in ieder geval uitgesteld.
Scootmobiel
Mevrouw Segers is 59 jaar oud en heeft via de gemeente een scootmobiel toegewezen gekregen. De leverancier heeft bij de passing mevrouw geadviseerd een aantal lessen te volgen omdat ze zich nogal onzeker voelt over het rijden met dit nieuwe vervoermiddel. Mevrouw neemt contact op met de ergotherapeut.
De ergotherapeut komt bij mevrouw aan huis om scootmobieltrainingen te geven in de eigen woonomgeving. De lessen richten zich op technische voertuigbeheersing, theoretische verkeerskennis en praktische verkeersdeelname zoals de bediening, het op- en afrijden van een oprit, achteruitrijden, manoeuvreren in een kleine ruimte en nemen van een rotonde. Er worden belangrijke routes ingeoefend. Na een aantal lessen is mevrouw in staat zich zelfstandig en veilig met de scootmobiel te verplaatsen.
Decubitus (huidbeschadiging t.g.v. doorliggen en -zitten)
Mevrouw Van Gorp (87) is rolstoel- en bedafhankelijk. Omdat ze decubitus (huidbeschadiging ten gevolge van doorliggen en -zitten) heeft op haar stuit en hielen schakelt de huisarts een ergotherapeut in. Deze constateert dat mevrouw niet goed in haar rolstoel zit, ze in de stoel nauwelijks van houding verandert en een antidecubitus zitkussen ontbreekt. Ook ligt er op haar bed geen antidecubitus matras. Verder valt op dat de tilband van haar tillift de hele dag onder haar billen ligt, terwijl een opgepropte tilband extra drukplekken kan veroorzaken.
De ergotherapeut stelt de rolstoel opnieuw in voor een betere zithouding. De levering en vergoeding van een luchtwisseldruk antidecubitus matras en –zitkussen worden geregeld. Daarnaast krijgen de zorgverleners van mevrouw uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van een gefrommelde tilband. Tot slot stelt de ergotherapeut een kantelschema voor de rolstoel op. Dit alles leidt tot een forse verbetering van de decubitus.
Mevrouw Van Gorp heeft minder pijn en voelt zich een stuk prettiger.